BLOG: Kerstboom

Wat is de betekenis van de kerstboom?

Als je denkt aan kerst, dan is een van de eerst dingen die in je opkomt, de kerstboom. Wist je dat ruim 90% van Nederland met kerst een kerstboom heeft staan? Maar waar komt de kerstboom eigenlijk vandaan en hoe ontstond de traditie tot een versierde boom in huis met kerst?

Germaanse tijd

De traditie van de kerstboom is begonnen in de tijd van de Germanen tijdens de heidense winterfeesten. Hierbij werd er een groene boom neergezet, dit was een symbool voor vernieuwing en vruchtbaarheid. Zij kozen voor de dennenboom omdat deze het hele jaar groen bleef. De dennenboom kondigde de nieuwe lente aan, en wanneer er sterren en manen werden gebruikt als versiering, was dat als symbool voor de goddelijkheid.

Verspreiding van de traditie

De versierde kerstboom werd later aangetroffen in de rijke Duitse huishoudens, deze boom werd versierd met appeltjes. Hiermee vierden zij “Adam en Eva’s dag” op 24 december. Deze traditie werd snel daarna ook overgenomen door de Britse adel. Rondom de kerstboom werden toneelstukken opgevoerd om zo de Bijbelse verhalen uit te beelden, voor hen die niet konden lezen. Na de Britse adel, verspreidde de traditie zich ook naar andere gebieden binnen Europa. Zo werd de traditie ook geïntroduceerd in de Verenigde Staten, door Duitse emigranten die de zee overgestoken waren. Tientallen jaren later werd de kerstboom al gezien als commercieel doeleinde, en ze werden steeds uitbundiger.

Kerstboom versieren

Tegenwoordig is de kersttraditie nog steeds het in huis nemen van een naaldboom, om deze vervolgens te versieren. Alleen wordt dit al lang niet meer met appels en kaarsen gedaan, maar kan het tegenwoordig niet gek genoeg. De kerstboom wordt nu versierd met de mooist gedecoreerde kerstballen, kerstlampjes en kerstslingers. De boom glimt uiteindelijk van top tot teen.

Kunstkerstboom

De kunstkerstboom werd in de 18e eeuw al ontwikkeld in Duitsland. Deze kunstkerstboom werd gemaakt van geverfd dons, er zaten 25 takjes aan de boom die versierd waren met rode besjes. Vanaf dat moment zag je steeds meer kunstkerstbomen verschijnen. Na deze boom, werden er kunstkerstbomen gemaakt van borstelharen van een bezems, en nog later werd de kunstkerstboom van aluminium gemaakt. Steeds meer wordt er voor een kunstkerstboom gekozen. Deze wordt  elk jaar weer uit de kast getoverd om opnieuw versierd te worden. Kerstdecoratie is tegenwoordig te vinden in alle soorten en maten, ook is er variatie in bomen, vooral in kunstkerstbomen.

Cadeaus

Het kerstfeest is echt een familiefeest, waarbij je elkaar cadeaus geeft en met elkaar gaat dineren. De kerstboom is dan de ideale plek waar alle cadeaus verzameld worden. De gezelligheid en warmte staat hier centraal. Het allermooiste is natuurlijk als het ook nog sneeuwt, want wat is er nog mooier dan een witte kerst?